sestavine

Ravno prava mešanica narave in znanosti

Švedi so močno povezani z naravo in njenimi lepotami. Tod imajo ljudje tesen stik z naravo, četudi živijo v urbanih mestih. Ker je narava pomemben sestavni del nordijskega načina življenja, smo se odločili, da bomo to praznovali z vsakim našim izdelkom, ki vsebuje prepoznavne švedske sestavine. 

Sestavine s švedskim navdihom

 

Barnängenove sestavine z nordijskim navdihom spominjajo na švedsko pokrajino, svetlobo, morje in gozdove, ki so ustvarili enkratno oazo redkih ter raznovrstnih rastlin, trav in hranilnih sestavin, ki jim Švedi zaupajo ter jih uporabljajo že stoletja.

Naši izdelki za nego telesa zato vsebujejo prepoznavne sestavine, značilne za nordijski svet, kot so divja nordijska robida, breza in bezeg, v kombinaciji z znanstveno razvitimi formulami za nego kože, kot je naša zaščitna krema Cold Cream – po starodavnem receptu naših prednikov, ki kožo varuje pred izsušitvijo ter draženjem.

 

barnangen_com_swedish_inspired_ingredients_cloudberry_480x430

Nordijske robide

 

Švedska je dežela neštetih vrst jagodičevja, od katerih morda za nekatere niste še nikoli slišali. Najbolj priljubljen divji sadež z Laponske so zagotovo nordijske robide. Ta redka vrsta jagod uspeva pretežno v arktičnem okolju in v borealskih gozdovih na severni polobli. Zaradi svoje omejene dostopnosti in kratkega časa obiranja spada med najredkejše jagode na svetu. Odlikuje se po vlažilnih lastnostih in je idealna sestavina za izdelke, ki se uporabljajo za nego kože. 

barnangen_com_swedish_inspired_ingredients_oat_480x430

Oves

 

Oves se prideluje v zmerno toplem podnebju z veliko dežja. Neugodna so vroča poletja z malo padavin. Švedska je zaradi svoje uravnoteženosti pravi kraj za pridelavo najboljšega ovsa. V sodobnem času je ta žitarica znana po svojem učinku preprečevanja izgube naravne vlage, ki kožo zaščiti pred izsušitvijo. 

barnangen_com_swedish_inspired_ingredients_elder_flower_480x430

Bezeg

 

Bezeg spada v rod grmovnic ali nizkih dreves in cveti v zgodnjem poletju. Ima majhne, kremno bele petštevne cvetove v kobulastih grozdih. Zaradi svojega nežnega in prefinjenega vonja je bezeg ena izmed najbolj razširjenih cvetlic, ki je značilna za poletje na Švedskem. Uporabi se lahko za okraševanje mize ali kot osvežilni napitek, ki ga Švedi imenujejo Fläderblomssaft. Bezeg vsebuje polifenole in se zaradi svojih pomirjujočih lastnosti uporablja kot dodatek v losjonih ter izdelkih za osvežitev kože. 

barnangen_com_swedish_inspired_ingredients_floral_oil_480x430

Cvetlična olja

 

Midsommar je najbolj priljubljena tradicija na Švedskem. Ljudje praznujejo prihod poletja z družino in prijatelji. Najbolj prepoznaven element zgodnjega poletja je cvetlični venček. Predstavlja kombinacijo sedmih tipičnih švedskih cvetlic. Tisti, ki so nekoliko bolj vraževerni, priporočajo, da poiščete sedem cvetlic iz sedmih različnih vrtov in jih položite pod vzglavnik. Če to naredite, boste v sanjah deležni razkritja o svoji ljubezenski prihodnosti. 

barnangen_com_swedish_inspired_ingredients_oil_intense_480x430

Olje divje vrtnice

 

Divje vrtnice rastejo na travnikih ob švedski obali. Te nežne in aromatične cvetlice v času cvetenja oddajajo čudovit vonj. Nabirajo jih po prvi slani in jih nato osušijo, uporabljajo pa jih tudi za tradicionalno švedsko jed ''Nyponsoppa''. Poleg tega je olje divje vrtnice odličen naravni vir vitaminov A, C, D in E, vsebuje pa tudi veliko antioksidantov.

 

barnangen_com_swedish_inspired_ingredients_daisy_480x430

Marjetice

 

Bleščeče marjetice se vseskozi iskrijo na podeželju švedske pokrajine Skane, od leta 1909 pa so tudi uradna cvetlica te pokrajine. Marjetice so znane po svojem zlatem lesku, zato ne preseneča, da posvetlijo barvo kože, saj vsebujejo veliko antioksidantov in kislin, ki delujejo kot piling.

barnangen_com_swedish_inspired_ingredients_cornflower_480x430

Plavica

 

Plavica je čudovita, nežna divja rastlina, ki cveti med majem in julijem ter poživi Östergotland – eno izmed tradicionalnih pokrajin Švedske. Cvetlica velja za priljubljeno starodavno metodo za lajšanje zdravstvenih težav, ki dela čudeže tudi na koži. Deluje kot adstringent oziroma krčilo, zato zapira pore, nežno suši kožo in uravnava delovanje žlez lojnic. Poleg tega deluje blažilno in protivnetno ter pomiri in zmanjšuje rdeče lise na občutljivi koži. Ta zdravilna rastlina ni priljubljena le v pokrajini Östergotland, temveč tudi pri blagovni znamki Barnängen!

barnangen_com_swedish_inspired_ingredients_sos_480x430

Nordijski bombaž

 

Nordijski bombaž lahko najdemo v čudovitih pokrajinah na skrajnem severu Švedske. Da bi preživel ekstremne vremenske razmere, vsebuje aktivne sestavine, kot so sladkorji, polifenoli in minerali, ki rastlino zaščitijo in povečajo njeno odpornost. Tak učinek zaščite nordijski bombaž zagotavlja tudi vaši koži.

barnangen_com_swedish_inspired_ingredients_blueberry_480x430

Borovnice

 

Gozdovi v severnem delu Švedske so polni divjih borovnic, ki so več kot samo okusen poletni prigrizek. Uporabijo se lahko za pripravo različnih sokov, marmelad in jedi, kot je švedska borovničeva pita ''Blåbärspaj''. Veljajo za supersadež arktične regije, saj zagotavljajo popolno lepoto, obenem pa so bogate s hranili, antioksidanti in flavonoidi.