sestavine

Ravno prava mešanica narave in znanosti

Švedi so močno povezani z naravo in njenimi lepotami. Tod imajo ljudje tesen stik z naravo, četudi živijo v urbanih mestih. Ker je narava pomemben sestavni del nordijskega načina življenja, smo se odločili, da bomo to praznovali z vsakim našim izdelkom, ki vsebuje prepoznavne švedske sestavine. 

Sestavine s švedskim navdihom

 

Barnängenove sestavine z nordijskim navdihom spominjajo na švedsko pokrajino, svetlobo, morje in gozdove, ki so ustvarili enkratno oazo redkih ter raznovrstnih rastlin, trav in hranilnih sestavin, ki jim Švedi zaupajo ter jih uporabljajo že stoletja.

Naši izdelki za nego telesa zato vsebujejo prepoznavne sestavine, značilne za nordijski svet, kot so divja nordijska robida, breza in bezeg, v kombinaciji z znanstveno razvitimi formulami za nego kože, kot je naša zaščitna krema Cold Cream – po starodavnem receptu naših prednikov, ki kožo varuje pred izsušitvijo ter draženjem.

 

barnangen_com_swedish_inspired_ingredients_cloudberry_480x430

Nordijske robide

 

Švedska je dežela neštetih vrst jagodičevja, od katerih morda za nekatere niste še nikoli slišali. Najbolj priljubljen divji sadež z Laponske so zagotovo nordijske robide. Ta redka vrsta jagod uspeva pretežno v arktičnem okolju in v borealskih gozdovih na severni polobli. Zaradi svoje omejene dostopnosti in kratkega časa obiranja spada med najredkejše jagode na svetu. Odlikuje se po vlažilnih lastnostih in je idealna sestavina za izdelke, ki se uporabljajo za nego kože. 

barnangen_com_swedish_inspired_ingredients_oat_480x430

Oves

 

Oves se prideluje v zmerno toplem podnebju z veliko dežja. Neugodna so vroča poletja z malo padavin. Švedska je zaradi svoje uravnoteženosti pravi kraj za pridelavo najboljšega ovsa. V sodobnem času je ta žitarica znana po svojem učinku preprečevanja izgube naravne vlage, ki kožo zaščiti pred izsušitvijo. 

barnangen_com_swedish_inspired_ingredients_elder_flower_480x430

Bezeg

 

Bezeg spada v rod grmovnic ali nizkih dreves in cveti v zgodnjem poletju. Ima majhne, kremno bele petštevne cvetove v kobulastih grozdih. Zaradi svojega nežnega in prefinjenega vonja je bezeg ena izmed najbolj razširjenih cvetlic, ki je značilna za poletje na Švedskem. Uporabi se lahko za okraševanje mize ali kot osvežilni napitek, ki ga Švedi imenujejo Fläderblomssaft. Bezeg vsebuje polifenole in se zaradi svojih pomirjujočih lastnosti uporablja kot dodatek v losjonih ter izdelkih za osvežitev kože. 

barnangen_com_swedish_inspired_ingredients_birch_480x430

Breza

 

Breza je močno razširjena po celotni severni polobli, tako zelo, da je podvrsta, ki se imenuje ornäsbjörk (srebrna breza), proglašena za nacionalno drevo Švedske. Njeni listi in izvlečki se že vrsto let na Švedskem uporabljajo v zdravstvene ter kozmetične namene. Breza je simbol obnavljanja, znana pa je po svojem pomirjujočem, mehčalnem in čistilnem učinku. 

barnangen_com_swedish_inspired_ingredients_floral_oil_480x430

Cvetlična olja

 

Midsommar je najbolj priljubljena tradicija na Švedskem. Ljudje praznujejo prihod poletja z družino in prijatelji. Najbolj prepoznaven element zgodnjega poletja je cvetlični venček. Predstavlja kombinacijo sedmih tipičnih švedskih cvetlic. Tisti, ki so nekoliko bolj vraževerni, priporočajo, da poiščete sedem cvetlic iz sedmih različnih vrtov in jih položite pod vzglavnik. Če to naredite, boste v sanjah deležni razkritja o svoji ljubezenski prihodnosti. 

barnangen_com_swedish_inspired_ingredients_sea_salt_480x430

Morska sol

 

Pozimi si številni pogumni in neustrašni Švedi privoščijo Bada Isvak, kar bi lahko opisali kot ledeno kopel. V nordijskih državah tradicija pravi, da je treba najprej narediti luknjo v ledu, nato pa se potopiti v hladno in slano vodo ter takoj zopet splavati na površje. Hladna temperatura vode v kombinaciji z mineralnimi učinki soli predstavlja nordijski ritual z zdravilnim učinkom.